Search
Close this search box.

Laiturin ankkurointi betonipainoilla

Mietitkö miten kiinnittäisit laiturin rantaan siten, että laituria on miellyttävä käyttää ja kiinnitys kestää vallitsevat sääolosuhteet? Tässä vinkit laiturin ankkurointiin betonipainoilla sekä vaihtoehtoja rantakiinnitykseen.

Laiturin koko, sääolosuhteet ja käyttötarkoitus määrittelevät ankkuroinnin

Laiturin ankkurointiin vaikuttaa aina kohteen sääolosuhteet, sekä laiturin käyttötarkoitus. Tuulinen iso selkä vaatii paljon järeämmän ankkuroinnin kuin suojaisa pieni järvi tai lampi. Ankkurointiin vaikuttaa myös sulaako jäät paikoilleen vai lähtevätkö ne liikkumaan. Isolle ja painavalle veneelle tarvitaan myös järeämpi ankkurointi.

Laiturin koko, sääolosuhteet ja käyttötarkoitus määrittelevät ankkuroinnin

Laiturin kiinnitys rantaan

Laiturin käyntisillan kiinnitys rantaan mietitään aina tapauskohtaisesti. Jos veden korkeuden vaihtelu on suurta tai ranta on kovin matala, voi hyvä vaihtoehto olla kiinteän käyntisillan rakentaminen. Kiinteä osuus voidaan rakentaa esimerkiksi betonitäytteisen kaivonkannen tai valmiin valetun maatuen päälle. Joskus käyntisilta kiinnitetään kallioon tai se lepää rantapenkalla.

Laiturin käyntisillan kiinnitys

Laiturin käyntisilta kiinnitetään kiinteään puiseen tai valettuun maatukeen helposti f-nivelillä. Nivelletty liitos on kestävä ja tuo pystysuuntaista joustoa käyntisiltaan.

Käyntisillan liittäminen saranoilla.
Käyntisillan liittäminen saranoilla.

Kelluvan laiturin ankkurointi

Kelluvat laiturit ankkuroidaan kestävillä kuumasinkityillä kettingeillä käyntisillan ja kansiosan liitoskohdasta, sekä kansiosan puolesta välistä. Ristikkäin kiinnitetyt kettingit takaavat parhaan mahdollisen pitävyyden, eivätkä häiritse rantautumista ja uimista. 

Kelluvan laiturin ankkurointikuva
Kelluvan laiturin ankkurointikuva.

Ankkurointiketjujen kiinnitys

Rantapään ankkuroinnissa voidaan hyödyntää luonnon kiviä ja kalliota tai vaihtoehtoisesti valmista maatukea. Tärkeintä on, että myös rantaketjujen kiinnitys kestää laituriin kohdistuvat tuuli- ja jääolosuhteet eikä pääse liikkumaan. Rantaketjut kiinnitetään laiturin kannen rannan puoleisessa päädyssä oleviin lenkkeihin sakkeleilla tai betoniponttooneihin.

Ankkurointipainojen asennus veteen

Pienet ja kevyet laiturit voidaan ankkuroida omasta veneestä käsin, mutta isommat ja painavammat laiturit vaativat raskaammat painot ja erillisen asennuslautan painojen siirtämiseen. Pienimmät sauna- ja mökkilaiturit tarvitsevat minimissään n. 300 kg:n verran painoa ankkurointiin ja se onnistuu myös omasta veneestä 25 kg:n betonipainojen avulla. Ensimmäinen paino sidotaan kettingin päähän, jonka jälkeen loput reiälliset painot pujotetaan kettinkiin.

Isommat ja painavat laiturit tarvitsevat jopa tuhansia kiloja ankkurointipainoja, jolloin tarvitaan erillinen asennuslautta siirtämään painot oikealle kohdalle.

Painojen asentaminen asennuslautalla
Painojen asentaminen asennuslautalla.

Helpota laiturin kiinnitystä Savorakin avaimet käteen asennuspalvelulla

Jos rantasi sääolosuhteet ovat vaativat tai haluat tarpeisiisi sopivan laiturikokonaisuuden asennettuna helposti rantaan, niin voit hyödyntää Savorakin avaimet käteen palvelua. Aloita tilaamalla ilmainen rantakatselmus.