Search
Close this search box.

Laiturin keväthuolto

Laiturit vaativat huoltotoimenpiteitä eri vuodenaikoina

Laiturin keväinen huolenpito kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen lumien sulamista.

Kevätauringon lämmittäessä lumet alkavat sulamaan. Laitureille on talven aikana voinut kertyä paljonkin lunta. Lumet olisi hyvä lapioida laiturilta pois, ennen kuin ne sulavat. Sulamisvedet voivat imeytyä laiturin rakenteisiin ja materiaaleihin ja näin ollen heikentää puun kestävyyttä ja rakennetta. Ihanteellisinta olisikin, että laiturin puupinta pääsisi kuivumaan vapaasti kevätauringossa. 

Jäiden voimakkaat liikehdinnät olisi myös hyvä huomioida. Jäämassoilla on valtavat voimat. Keväisin kannattaakin jo hyvissä ajoin suunnata kohti rantaa seuraamaan liikehdinnän tilannetta. Savorak Laiturit on tehty kestämään vahvan ja tarkoin suunnitellun runkorakenteensa ansiosta jäiden puristukset ja hyytävän pakkasen, mutta aina kannattaa varmistaa. 

satamalaiturit huolletaan suunnitelmallisesti savorakilla
keväthuolto laituriin savorakilta

Kiinnikkeet, varusteet ja pintalaudoitus

Tarkasta laiturin kiinnikkeet ja köydet. Sillä voit varmistaa, ettei laituri lähde sulamisvesien matkaan. Samalla kannattaa tarkistaa laiturin suoruus. Talven aikana puun pinta ja rakenteet ovat voineet elää. Tämä on voinut saada aikaan portaiden, laiturikatteiden tai kiinnikkeiden löystymistä. Jo turvallisuuden vuoksi, tarkasta ensitilassa, että laiturin pintalaudoitus on kauttaaltaan tukevasti kiinni. Ruuvit ovat saattaneet päästä löystymään ja voivat aiheuttaa jopa vaaratilanteita.

Kaiteiden, portaiden ja muiden mahdollisten varusteiden kiinnitykset täytyy varmistaa.

terassit ja laiturit huolletaan kevätkuntoon savorakilla

Säännöllinen pesu ja öljyäminen antaa elinvuosia puupinnoille

Laiturin pinta tulisi pestä harjaamalla. Sen voi tehdä pelkällä vedellä, mutta saatavilla on myös erityisiä laiturin pesuun tarkoitettuja, vesistölle turvallisia pesuaineita. Toisin kun uskotaan, mäntysuopa ja mäntysaippua eivät ole sopivia pesuaineita suoraan vesistöissä tehtäviin pesuihin. Mäntysaippuat sisältävät luonnostaan puun lahonsuoja-ainetta, hartsia, joka on puolestaan vaarallinen kaloille. Muutoin mäntysaippua on erittäin hyvä puupintojen pesuaine, kun sitä ei käytetä suoraan vesistöissä.

Kun laituri on puhdas ja kuiva, öljyämisen voi tehdä. Öljyämistä ei kuitenkaan tarvitse tehdä uudelle laiturille heti ensimmäisenä vuonna. Vasta kyllästetyn puun olisi hyvä antaa kuivua jopa vuoden. Öljyäminen elävöittää puun pintaa, vähentää halkeilua ja se on helppo pitää puhtaana. Säännöllinen öljyäminen estää kosteuden imeytymistä puuhun.

Öljyttävän pinnan tulee olla ehdottoman kuiva, muutoin märän tai kostean puun öljyäminen voi aiheuttaa pinnan hilseilyä ja lopputulos voi olla läikikäs. Vuorokauden lämpötilan tulisi olla ympärivuorokautisesti yli 6 astetta. Öljyn tulee olla soveltuva laitureiden käsittelyyn. Tutustu öljyn valmistajan antamiin ohjeisiin. 

Säännöllinen ja oikea aikainen huolto keväisin, takaa kauniin laiturin pinnan pitkäksi aikaa.

Jäät sulavat rannoilta, laitureiden läheisyydestä