Search
Close this search box.

Parhaat niksit turvallisen venelaiturin varustamiseen

Veneily on ihanaa. Pakkaa tavarat veneeseen, astu kyytiin ja lähde ajamaan kirkkaalle järvenselälle tai meren aallokoihin!

Veneily ei kuitenkaan ole pelkkää liikkumista, vaan turvallisessa veneilyssä täytyy veneen huollon ja varustamisen lisäksi kiinnittää huomiota veneen säilytykseen ja veneeseen ja veneestä pois siirtymisiin. Vene tulee pitää turvassa kolhuilta ja naarmuilta ja varmistaa, ettei vene itsessään myöskään aiheuta vaurioita kiinnityspaikassaan. Myös veneen huolto kannattaa ottaa huomioon veneen kiinnityspaikkaa varustettaessa.

Kun valitset laituria veneensäilytykseen, muista huomioida ainakin

Kun laituri on tehty vankaksi ja se on tanakasti kiinnitetty rantaan ja pohjaan, on veneeseen liikkuminen turvallista ja helppoa. Olennaista on tietysti sijoittaa laiturin kylkiin sopivat törmäyssuojat, jotta veneen ja laiturin liikkuessa ei synny kolhuja veneeseen eikä laituriin. Isommissa venelaitureissa toki tarvitaan jo venepuomit suojaamaan useampia kiinnitettyjä veneitä.

Mikäli laituria käytetään veneenkiinnityksen lisäksi myös uimiseen, voidaan uimaportaat sijoittaa syvennykseen. Näin uimaportaat eivät häiritse veneen kiinnitystä ja syvennys suojaa myös portaita. Mikäli laituri on taas ainoastaan veneilykäyttöön, on uimaportaiden sijasta laiturille hyvä sijoittaa turvatikkaat ja pelastusrengas.

Syyshämärien veneilyretkille laiturille voi asentaa led-valaisimia.

Kaikkiaan laiturinhankintaa suunniteltaessa on hyvä käydä läpi tarpeet ja laiturin käyttötarkoitus, jotta kaikki yksityiskohdatkin saadaan suunniteltua toimiviksi ja turvallisiksi.