Search
Close this search box.

Etelä-Suomen merialueet vaativat vankan laiturin ja korkean rantakiinnityksen

Uudenmaan rantaolosuhteet

Kun olet hankkimassa uutta laituria rantapaikallesi, kiinnitä huomiota rannan olosuhteisiin sekä siihen, mihin tarkoitukseen tulet pääasiassa laituria käyttämään. Pääkaupunkiseudulla, Itäisellä Uudellamaalla, tai lännemmässä Hangossa ja Tammisaaressa meri luo omat erityispiirteensä laiturinvalintaan. Onneksi alueen myyjillämme on käytössään useita keinoja, joilla varmistetaan laiturin pysyminen turvallisesti paikoillaan. Laiturin paikan valinta, ankkurointi, sekä laiturityyppi vaikuttavat sen turvallisuuteen ja kestävyyteen.

Mikäli laiturinvalinnassa ei ole huomioitu paikkaa ja oikeanlaista laituria riittävän tarkkaan, jäät tai vedenpinnan vaihtelu voivat aiheuttaa vaurioita laitureille. Merenrannoilla vesi nousee ja laskee vuorokaudenkin sisään paljon – vaihtelu voi olla jopa 1,5 metriä vuorokaudessa. Tämä asettaa omat reunaehtonsa, kun laituria lähdetään alueille valitsemaan. Varsinkin aavan puolella merenkäynti on niin voimakasta, että laiturinpaikka täytyy valita hyvin tarkkaan. Toisaalta myös jääolosuhteet voivat olla todella rankat, varsinkin, kun tuuli puhaltaa keväällä lounaasta ja jäät painavat suoraan Suomen rannikolle.

Saarikohteissa valitaankin laiturille mieluummin pääsääntöisesti saaren pohjois-, kuin eteläranta. Helsingin edustalla ja muualla saaristoissa löytyy sekä suojaisia, että avoimia kohteita ja esimerkiksi Sipoon sisäsaaristossa laituri valitaan pitkälti samalla lailla kuin avomerikohteissakin. Mikäli laituripaikkasi sijaitsee saaressa, myyjiemme kautta saat laiturin paikan päälle vaikkapa lautalla. Helsingissä, Espoossa ja muualla pääkaupunkiseudulla sekä Uudellamaalla myyjämme toimivat myös saaristokohteissa. Tällöin katsotaan mikä on lähin ranta, josta laituri saadaan uitettua tai otettua lautan kyytiin ja kuljetettua kohteeseen.

Laituria hankkiessa ole yhteyksissä alueen myyjään, joka tulee mielellään varmistamaan paikan päälle laiturinpaikan olosuhteet tai mikäli alue on heille ennestään tuttu, laiturin valintaa voidaan käydä läpi puhelimitsekin.

Parhaat laiturityypit Uudenmaan merikohteisiin

Merikohteisiin tarjotaan usein olosuhteiden takia isompia kelluvia ratkaisuja, kuten valikoimamme putkiponttonilaitureita tai betoniponttonilaitureita. Putkiponttonilaiturit käyvät matalampiin rantoihin aina puolesta metristä eteenpäin, koska ne eivät ui niin syvällä kuin betoniponttonilaiturit. Betoniponttonilaituri taas vaatii vähintään metrin ja haastavammissa olosuhteissa kaksi metriä vettä alleen, jotta se ei ota olosuhteiden vaihtuessa pohjaan kiinni. Putkiponttonilaiturissa ankkurointikin on betoniponttonia kevyempi. Mikäli veneesi tai rannan olosuhteet vaativat järeämpää laituria, on betoniponttonilaituri ainoa mahdollinen vaihtoehto.

Putkiponttonilaiturissa laiturin vakaudesta huolehtivat tuplarunko, teräksinen poikittaisrunko ja 500 mm putkiponttonit, jotka on sijoitettu reunoille. Laituri onkin kestävä ja kiertojäykkä tuulisempiinkin olosuhteisiin. Ponttonien pinta hylkii likaa ja levää, ja ne kestävät hyvin suolavettä. Putkiponttonilaiturit sekä betoniponttonilaiturit talvehtivat vedessä ja niitä valmistetaan kahta vakioleveyttä: 2,4 metriä ja 3,15 metriä sekä neljää vakiopituutta: 6 m; 7,5 m; 10 m ja 12 m. Sekä putki- että betoniponttonilaitureissa laiturielementtejä voi yhdistellä eri muotoihin. Massiivilaiturissa koko laiturinkannen pinta-ala on yhtenäistä betoniponttonia.

Betoniponttonilaitureiden betoni on valmistettu suolan, sään ja rasituksen kestävästä erikoisbetonista ja ne ovat erittäin pitkäikäisiä ja kestäviä vaihtelevissakin sääolosuhteissa. Betoniponttonilaituri on huoltovapaa ja se talvehtii vedessä.

Aavalle meripaikalle laituria valitessa pitää myös miettiä, onko laituri mahdollista uittaa talveksi suojaan merestä. Tällöin putkiponttonilaituri on tarpeeksi järeä tuulisiin olosuhteisiin, mutta betoniponttonia kevyempi ratkaisu siirreltäväksi. Mikäli paikka on taas suojaisa lahdelma ja laituria käytetään lähinnä uimalaiturina, myös putkiponttonia kevyemmät laiturityypit ovat mahdollisia myös merenrantoihin. Tuulensuuntia ja jäänliikkeitä kannattaa kuitenkin seurata ja käydä keskustelu eri laiturimahdollisuuksista myyjiemme kanssa ennen lopullista päätöstä.

Huomioi laiturinostossa myös kestävät laituritarvikkeet

Laitureidemme tekniset osat kestävät hyvin suolaistakin vettä, ja esimerkiksi ponttonit hylkivät likaa ja levää. Kulutuksessa PK-seudulla tai muilla merialueilla ei lähtökohtaisesti ole eroja sisävesien kohteisiin. Mikäli merenrantapaikka on erityisen haastava, myyjät ottavat sen kyllä puheeksi.

Tärkeintä laiturin mallin lisäksi on huomioida niin kutsuttu rantalähtö, eli se, miten ja mihin laituri kiinnitetään rannan päässä. Koska meriveden korkeus vaihtelee, rantalähtö täytyy tehdä tarvittavan korkeaksi. Kävelysillan lähtötason on siis oltava riittävän korkealla, jotta se kestää myös ääriolosuhteet, kun vedet käy korkealla. Jos laituri on kiinnitetty liian alas rannalla, laituri alkaa herkästi hajoamaan vedenpinnan vaihteluissa.

Veneen kiinnitykseen, uimaportaisiin ja muihin laituritarvikkeisiin suosittelemme Savorakilla erityisesti haponkestävästä teräksestä tehtyjä tuotteita. Haponkestävä ruostumaton teräs (HST) kestää kaikki sääolosuhteet ja erinomaisesti myös meriveden. Haponkestävässä teräksessä on hyvä korroosion kestävyys, ja tuotteemme on kiillotettu kauniisti. HST-tuotteemme ovat helppohoitoisia ja tyylikkäitä kaikkiin rantakohteisiin.

Mitä pitää ottaa huomioon, kun valitset laituria Uudenmaan merikohteeseen?

Muista ainakin nämä:

  • Onko rantapaikkasi aavalla vai suojaisassa paikassa?
  • Millainen ranta paikassa on?
  • Kiinnitätkö veneen laituriin? Jos, niin minkäkokoisen?
  • Pystyykö laiturin kiinnittämään luontaisesti ylemmäksi rantaviivasta vai tarvitseeko kiinnitykselle rakentaa korkeampaa maatukea?

Keskustele paikasta laituriasiantuntijamme kanssa, joka voi varmistaa merenrantaasi juuri oikeanlaisen laiturin rantalähdöllä ja ankkuroinnilla.

Laiturit Helsinkiin, Espooseen, Sipooseen, Porvooseen, Loviisaan sekä Kirkkonummelle, Inkooseen, Tammisaareen ja Hankoon:

Tom Hynynen, T&T Merityö (Espoo, Helsinki, Porvoo ja ympäristö)
puh. 040 524 4038
info@merityot.fi

Pekka Bergström (Loviisa ,Pyhtää ja ympäristö)
puh. 041 548 7090
pekka@pekabe.fi

Sami Suonio, Shark Service (läntinen Uusimaa)

0400 740 680

sami@sharkservice.fi