Laiturin talvikäyttö

Savorak laitureiden jäänkesto on erinomainen, jonka ansiosta ne pääsääntöisesti talvehtivat vedessä.  On muistettava kuitenkin, että luonnonvoimat ovat haastavia ja arvaamattomia. Koskaan ei voida taata laiturin kestävyyttä haastavissa olosuhteissa täysin varmaksi.

Laiturin jäänkesto

Vaativilla rannoilla jäänliike tulee arvioida tarkkaan. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että jos jäät liikuttelevat rannan kiviä voivat ne liikutella myös laituria. Haastavan kivirannan voi tunnistaa siitä, ettei siellä kasva monivuotisia vesistökasveja. Kivikkoisella rannalla laituria voidaan suojata muodostamalla laiturin sivuille kiviluiska, joka ohjaa liikkuvan jään laiturin ylitse. Laituri voidaan myös sijoittaa isojen kivien katveeseen, jolloin kivet toimivat puskurina jolloin jäiden paine ei kohdistu laituriin. 

Suojaisat sisävedet, lahdenpoukamat, sekä ruohikkoiset rannat ovat yleensä suojaisia paikkoja laiturin talvehtimiseen vedessä. Usein myös pienen selän jäät liikkuvat pituussuunnassa, jolloin laituriin ei kohdistu poikittaista jään painetta.

Savorak venelaiturit talvehtii

Talviuinti virkistää ja edistää terveyttä

Laituri on arvokas investointi ja Suomen kesä melko lyhyt, joten laiturin käyttöä kannattaa laajentaa myös talvikauteen. Talviuinti on edullinen ja luonnon läheinen harrastus, sen terveyshyötyjä unohtamatta. Talviuinti auttaa todistetusti kipuihin, auttaa kylmään sopeutumista sekä parantaa yleistä terveydentilaa nostamalla antioksidanttitasoa. Avantouinti piristää ja virkistää, koska suurissa lämpötilan vaihteluissa ihmisen kehon stressihormonien eritys lisääntyy.  Avantouinti parantaa myös verenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa, joka hidastaa solujen vanhenemista ja lisää esimerkiksi ihon kimmoisuutta.

Avantouinti sopii lähes kaikille, mutta sairauksien suhteen tulee olla varovainen ja keskustella aloituksesta lääkärin kanssa. Harrastusta aloitellessa kannattaa avannossa viipyä vain muutamia sekunteja ja antaa kehon sopeutua uuteen kokemukseen. On muistettava, ettei saunasta saa mennä suoraan avantoon liian suuren lämpötilan vaihtelun vuoksi. Avantouintiin kannattaa valmistautua lämmittelemällä lihaksia kevyellä liikunnalla ja sen jälkeen tulee pukeutua lämpimästi.

Suomessa on paljon yleisiä talviuintipaikkoja, mutta mikä sen mukavampaa kuin tehdä se mahdolliseksi myös omassa rannassa. 

Savorak laituri- avantouinti

Turvallinen talviuinti ja sopivat avantouintiportaat

Hyvä talviuintipaikka on ennen kaikkea turvallinen, käytännöllinen ja viihtyisä. Lämpimän pukeutumistilan ja avannon lisäksi sieltä tulee löytyä turvalliset ja vakaat avantouintiportaat.

Avannon tulee olla riittävän suuri, jotta terävät reunat eivät tee haavoja. Suositeltu vedensyvyys portaiden kohdalla on n. puolitoista metriä ja rannalta olisi hyvä löytyä tieto syvyydestä. Jos avannon vesi on virtaavaa, on äärimmäisen tärkeä estää verkon ym. esteen avulla ettei uimari joudu jään alle. Avanto tulee aina merkitä ja ympäristö valaista, sekä uimapaikka tulee olla sukeltamalla tarkastettu ennen kauden alkua.

Avantouintiportaiden tulee olla riittävän pitkät ja niiden tulee ulottua myös ylös niin että avannosta pääseminen on helppoa. Portaissa tulee olla tukevat kaiteet molemmin puolin. Niiden askelmien on oltava suorat ja tarpeeksi leveät, jotta ne muodostavat jalalle hyvän tuen.  Suositeltu kaltevuuskulma on 20-30 astetta, jolloin nouseminen on mahdollisimman kevyttä ja helppoa. Savorakin avantouintiportaat ovat suunniteltu ja toteutettu vaatimusten mukaisesti. Ne ovat valmistettu kestävästä, mutta kevyestä alumiinista ja askelmat ovat päällystetty kumimatolla.

savorak avantouintiporras

Avannon tekeminen ja sulanapito

Avannon tekemiseen tarvitaan moottori- ja jääsaha, kaira sekä tuura. Sen tekeminen aloitetaan kairaamalla neljä reikää avannon kulmiin. Reikien välit avataan sahalla niin, että saha on vähän keskelle kallellaan (jääpalan poistaminen on tällöin helpompaa). Irronnut jääpala painetaan tuuralla jään alle alavirtaan päin. Lopuksi moottorisahasta irronnut öljy imeytetään veden pinnalta lakanaan tai pyyhkeeseen.

 

Avantoa voidaan pitää auki peittämällä se uretaanilevyllä tai asettamalla sinne pumppu. Uusin avannon sulanapitojärjestelmä on helppokäyttöinen, turvallinen ja edullinen ilmapumppu. Sulaboxin toimintaperitaate on yksinkertainen. Ilmapumpun avulla puhalletaan letkun kautta ilmaa pohjassa olevaan ilmalautaseen. Ilmavirta pitää veden liikkeessä, sekä nostaa pohjalta lämpimämpää vettä pintaan. Se on energiatehokas, koska sen ainut sähkötekninen laite on ilmapumppu (kulutus n. 0,05kWh). Se on myös hiljainen ja sen asennus onnistuu muutamassa minuutissa. Sähköä ei johdeta missään vaiheessa veteen, eikä sinne sijoiteta pyöriviä laitteita.