Search
Close this search box.

Putkiponttonilaituri nokassaan uimahuone

"Nyt täällä pystyy lämmittelemään elävän tulen ääressä. Talvella vaahtokarkkien paahtaminen tikun nokassa on myös mukavaa."

Kaisa Heickell

Kun vakio ei riitä

Kuhmoisista se löytyy. Läheltä Kuhmoisten satamaa, Kaisa ja Arthur Heickellin kodin ja heidän 5-lapsisen perheen rannasta. Nimeltään se on Annan, Aapelin, Idan, Iivarin ja Nestorin uimahuone. Mutta myös Muumien uimahuone se todellakin on -pieniä, aitoja Tove Janssonin alkuperäisissä tarinoissa olleita yksityiskohtia myöten.

”Jos hankitaan laituri, niin sille tulee Muumien uimahuone”

Perheen äiti sytyttää uimahuoneen kamiinaan tulen, ja istuudutaan perheen isän suunnittelemille, sekä viime kesänä valmistamille puupenkeille.

– Ikään katsomatta meidän lapsia on aina miellyttänyt Tove Janssonin Muumit. Osin johtuu varmasti siitä, että asuttiin pitkään Paraisilla, Naantalin ja Muumimaailman lähellä, jossa tuli useasti vieraiden kanssa käytyä. Meidän lapset on myös aina samaistuneet Toven maailmaan. Siinä on paljon sellasta, mikä on osunut heihin. Tove muun muassa inhosi koulua, ja meidän kaikki lapset on aina inhonneet koulua.

– Yhdessä ollaan lisäksi aina kotona luettu paljon Tovesta ja siitä, mistä Muumit on tulleet. Siihen kaikkeen se varmasti pohjaa, että kun meidän vanha laituri romahti, niin lapset alkoi sanomaan, että uudelle pitää tulla Muumien uimahuone. Mutta se jäi vuosiksi sellaiseksi puheeksi vaan.

Perhe tottui käymään uimassa saunamökin rannan kiviltä. Puhe oli, että perheen isä tekisi jossain vaiheessa itse kivipaasilaiturin. Hän kun oli Merivartiostossa töissä, ja siellä sukellustoiminnasta vastanneena ollut mukana myös laitureiden kunnostuksessa. Ja olihan hän avustanut laiturien asennuksissa vedenalaisten töiden osalta myös Mika Markkasta, Savorakin Lahden, Jyväskylän, Kuhmoisten, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen jälleenmyyjää. Mika taasen oli itsekin Kuhmoisista kotoisin, ja perheen äidin luokkakavereita jo koulujoilta. Tästä syystä oli luonnollista, että nimenomaan Savorakin laituriin perhe lopulta päätyi.

– Mika yritti laituria kaupata meille jo aiemmin. Itse tosiaan ajateltiin se ekaksi tehdä, mutta luovuttiin ajatuksesta ajan myötä. Kun Arthur ja Mika olivat laiturikaupasta sopineet niin sanoin, että teillä ei ole sitten mitään muuta vaihtoehtoa kuin tehdä siihen myös se Muumien uimahuone.

”Loppupeleissä tää toimii paremmin”

– Me sitten kuvailtiin Mikalle, että millanen uimahuoneen pitäis olla. He piti meitä varmasti aivan pöhköinä. Sitten Mika pähkäili ja mietti asiaa. Aateltiin, et saadaan Savorakilta varmaan joku luonnos nähtäväksi, mutta en muista missä oltiin kun veli soitti ja sano, että se teidän laituri ja uimahuone on nyt tässä rannassa. Kun me nähtiin uimahuone niin katottiin toisiamme, ja todettiin, et täähän ei ollu ollenkaan sellanen, mitä me oltiin aateltu.

Uimahuone tuli Savorakilta Heickeleille raakapuuna. Eloon ja kukoistukseen sen he herättivät itse. Kun laituri oli asennettu rantaan ja uimahuone sen päälle, alkoi perheen oma työnsarka. He maalasivat uimahuoneen, etsivät käsiinsä Toven tarinoissa olleen kolmijalkaisen -ja vieläpä oikeasti toimivan- kamiinan, rakensivat piipun, vetivät sähköt, tekivät uimaviittakaapin, käsittelivät seinät kosteutta kestämään, maalasivat ikkunat ja sisustivat uimahuoneen kaikkinensa. Viimeisimpänä perheen isä teki umahuoneeseen siihen varta vasten suunnitellut penkit ja tulossa on vielä pieni pöytä.

– Loppupeleissä tämä Savorakin malli toimii paremmin. Meidän visiossa uimahuone olisi ollut pienempi, ja siihen ei olisi esimerkiksi mahtunut laittamaan oikeaa kamiinaa tulipalovaaran takia. Nyt täällä pystyy lämmittelemään elävän tulen ääressä. Talvella vaahtokarkkien paahtaminen tikun nokassa on myös mukavaa. Lisäksi tänne mahtuu virittämään riippukeinun eli täällä voi halutessaan nukkuakin!, kertoo Kaisa.

Viime kesänä Kaisa ja Arthur luovuttivat uimahuoneen lapsilleen juhlallisen menoin. Alkuperäinen ajatus oli ollut, että valmista olisi tullut jo 17 vuotta aiemmin lasten ollessa pieniä, mutta ”parempi myöhään kuin ei milloinkaan” voitaneen tässäkin todeta.

”Tää on ollu hirveen kiva ja toimiva laituri”

Uimahuone on uimahuone, mutta entäs itse laituri? Tarpeita ja ajatuksia oli Heickeleillä luonnollisesti senkin suhteen. Laiturissa tuli erityisesti huomioida perheen melonta- ja avantouintiharrastus. Kanootteja ajatellen päädyttiin laiturin kylkiverhouksessa pystylautaan, sillä silloin kanootin reuna ei pääse laiturin alle tai lautojen väliin menemään pahasti. Avantouintia ajatellen taas uimaportaat oli ehdottomat. Niiden päälle perhe tuunasi vielä pehmikkeet talvella veteen menoa ja poistulemista mukavammaksi tekemään.

Mitä laiturin mittoihin tulee niin pituutta sillä on 7,5 metriä ja leveyttä 3,8 metriä. Putkiponttonilaituri on kyseessä, ja koska perheelle oli tärkeää, että laituri ei ole kiikkerä ja heilu niin tukevuuden lisäämiseksi sen alle asennettiin neljä 500 millimetrin ponttonia.

– Laiturihan on hieno. Jonkun mielestä tää on kokonaisuutena varmaan kamala, mutta meiän ittemme mielestä tää on ollu hirveen kiva ja toimiva, toteaa Kaisa.

Loppu hyvin, kaikki hyvin siis. Heickelin perhe on hankintaansa ja sen muokkaamiseen omannäköiseksi tyytyväisiä, ja se tietysti tärkeintä. Vakiomallinen laituri ei tämä Savorakin laituri ole, mutta tällaisetkin, vähän erikoisemmat ratkaisut ovat täysin toteutettavissa. Laiturikin voi muuntua moneksi.

Lopuksi voitaneen todeta, että Heickellin perheen laituri Muumien uimahuoneen kera on myös oiva esimerkki unelmien toteuttamisesta, omannäköisen elämän luomisesta ja luovasta ajattelusta. Juuri niistä asioista, mistä Tove Janssonkin ihmisenä tunnettiin ja Muumi-tarinoidensa kautta tunnetaan edelleenkin.

Eittämättä hänen henkensä elää vahvana täällä Kuhmoisten rannalla. Hyvä niin, sillä voihan että tämä laituri inspiroi muitakin ihmisiä toteuttamaan omia laituriunelmiaan – olkoon ne, millaisia sitten tahansa!

Lisätietoja: Putkiponttonilaiturit