Lehtikuusi hurmaa harmaudellaan ja helppohoitoisuudellaan
Tämä on tarina, jossa ensimmäiseksi kannattaa katsoa kuva saunamökin portaista ja painaa mieleensä niiden kauniin luonnonharmaaksi patinoitunut värisävy. Se on nimittäin sävy, jollaiseksi itse esittelykohde -Jyväskylän Laukaassa sijaitseva Savorakin lehtikuusilaituri- tulee muutamassa vuodessa asteittain muuttumaan. Ja ihan luonnostaan – käsittelemättömästä, mutta kestävästä luonnonmateriaalista kun on kyse.
Nyt Laukaaseen toimitetulla laiturilla on ikää yksi vuosi ja patinoitumisprosessi on alkanut. Ollaan Mari ja Ville Mansikkamäen kakkoskodissa, jossa heidän perheensä käytännössä asuu varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn.
Kahvipöydän ääressä on hyvä kuulla, kuinka Mansikkamäkien laiturin hankinta eteni, ja mitä kokemuksia heille on uudestaan hankinnastaan ehtinyt kertyä.
”Aktiivisuus oli se juttu, millä Savorak voitti”
Pari vuotta Mansikkamäet laituriasiaa miettivät. Mökki oli ostettu viisi vuotta, ja sauna rakennettu kolme vuotta sitten. Venekin oli jo rannassa poijussa kiinni, mutta laituri vielä uupui.
– Koko homma lähti liikkeelle netin vertailusta. Laitoin kyselyä viidelle eri laituritoimijalle. Lehtikuusi haluttiin laiturin materiaaliksi, koska siitä oli sauna ja terassi jo tehty. Veneen kiinnitykseen laiturin piti olla sopiva.
”Tykästyttiin Savorakin designiin. Pienillä yksityiskohdilla on meille suuri merkitys. Savorakin laiturissa oli se jokin juttu, mikä herätti huomiomme. Myös laiturin tuplarunko teki vaikutuksen.”
Marille oli tärkeää, että ammattilainen tulee katsomaan, että saadaan juuri tähän rantaan sopiva laituri.
– Savorakilla oli ilmainen rantakatselmus, kun taas muut valmistajat eivät edes tarjoutuneet tulemaan paikalle. Nopea reagointi oli meille tärkeää. Aktiivisuus olikin se juttu, millä Savorak voitti. Toiset valmistajat eivät myöskään pystyneet toimittamaan lehtikuusta, joten sekin ratkaisi, kertoo Ville.
Mansikkamäkiin yhteyttä otti Mika Markkanen, Savorakin Lahden, Jyväskylän, Kuhmoisten, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen jälleenmyyjä. Tarjouksen toimittamisen jälkeen hän sopikin suoraan Villen kanssa paikan päällä käynnin.
– Rantakatselmuksessa varmistettiin, että oikeanlainen putkiponttonilaituri olisi meille tulossa. Joitain muutoksia ja viilauksia tehtiin Mikan suositusten ja ehdotusten pohjalta, mutta käytännössä saatiin ite räätälöidä laiturimme. Sitäkin arvostimme! kertovat Mari ja Ville.
Käynnin jälkeen Mika tarkensi tarjoustaan, kun muun muassa lopulta päädyttiinkin leveämpään ponttooniin. Laiturihankintaansa Mansikkamäet varmistelivat vielä Savorakin yrittäjän, Tomi Kokkosen, kanssa, kun häntä sattumalta näkivät Rakennusmessuilla.
– Aktiivisuuden ja ripeyden lisäksi tykkäsin Mikan mutkattomuudesta tyyppinä. Laituritoimituksemmekin suhteen hän sumplaili toimituksia jouhevasti yhteen niin että rahtikuluja saatiin tiputettua.
– Mika oli tyyppinä rento ja hänen kanssa oli helppo toimia. Työ hänen ja Savorakin puolelta oli suoraviivaista ja kaikki mitä oli sovittu niin myös piti. Arvostan suuresti!
Itse laituritoimituksessa tuli sitten kaikki mukana. Asennusaikataulu meni pari päivää pitkäksi, mutta se ei tulevaa Savorakin laiturin omistajaa haitannut. Edellisenä iltana laiturin komponentit toimitettiin Mansikkamäkien rantapenkalle. Aamulla oli asennus ja parissa tunnissa laituri olikin sitten jo paikoillaan ja käyttövalmiina.
”Laatu itse laiturissa on juuri sitä, mitä oltiin ajateltukin”
Mitä tämän laiturin strategisiin mittoihin tulee niin kyseessä on 3,15 m leveä ja 7,5 m pitkä, sekä 500 mm leveillä ponttoneilla ja lehtikuusiverhoilulla varustettu moneen muuntuva Savorakin Putkiponttonilaituri.
Kaksi 1500 kg betonipainoa järven pohjassa ja niissä kiinni oleva ristiketjukiinnitys takaavat laiturin tukevuuden. Kansikorkeus on 50 cm, mistä tykkäävät erityisesti uimahyppelyä laiturilta mieluusti harrastavat perheen lapset. Uimaportaiden syvennykseen perhe on myös tyytyväinen sekä kääntyviin rosteriportaisiin, jotka saa helposti nostettua ylös uinnin jälkeen.
– Jykevän kiinnityksen ansiosta laituri on sivuttaisvakaa ja pysyy suorassa kovassakin tuulessa. Ei ollut moksiskaan, vaikka 8,3 metrinen veneemmekin oli kyljessä! Tykätään myös laiturissa olevista ledipollareista, joihin valon saa laitettua saunalta päälle.
– Vaimolle oli erityinen asia, että ponttonit näkyisivät laiturin alta mahdollisimman vähän. Kolmen sivuverhoilulaudan ansiosta Savorakin laiturissa näkyviin jääkin vain kymmenisen senttiä. Käytettävyyden kannalta ei ole merkitystä, että laiturin päällä reunoja kiertää listalauta. Ne kuitenkin antaa veden valua pois, mutta peittävät muut saumat siististi. Pikkunyansseja nää, mutta niin ikään meille isoja asioita, toteaa Ville lopuksi.
Lehtikuusi: kestävä, pitkäikäinen ja ympäristöystävällinen laiturimateriaali
Olipa ilo kuulla Mansikkamäkien olevan tyytyväinen laiturihankintaansa. Heidän laiturinsa jatkaa värin puolesta patinoitumistaan. Paljon väri on jo laiturin asennuksesta muuttunut; jos kiinnostaa, katso 7 kuvaa upouudesta lehtikuusilaiturista.
Mutta vielä muutama sananen lehtikuusesta – puusta, josta sen hyvät luontaiset ominaisuudet sekä ympäristöarvojen merkityksen kasvu kuluttajamarkkinoilla ovat tehneet erittäin kilpailukykyisen materiaalin.
Aikojen saatossa lehtikuusta on käytetty vaativaan rakentamiseen paikoissa, missä materiaalit ovat joutuneet kovalle koetukselle. Laiturit ovat olleet yksi tällainen kohde. Lehtikuusi on luonnostaan hyvin kulutusta ja lahoa kestävää eikä kaipaa puun käsittelyaineita, koska puu sisältää itsessään luonnon omia suoja-aineita; pihkaa, hartseja ja mineraaleja.
Verrattuna mäntyyn lehtikuusi omaa ns.“umpisolurakenteen”, minkä ansiosta solut eivät vastaanota ulkoa tulevia aineita kuten kosteutta. Siksi siihen eivät puun käsittelyaineet edes oikein uppoakaan. Jos puuhun on jäänyt sisään pihkataskuja niin ne voivat nostaa pihkaa puun pintaan rakentamisen jälkeisinä parina ensimmäisenä vuotena.
Lehtikuusilaiturin vahvuutena on, ettei sitä tarvitse käsitellä millään lailla. Hyvä on tietää, että lehtikuuselle luonteenomaista on, että parin ensimmäisen vuoden aikana puun pinta elää ja siitä lähtee irti pehmeitä tikkuja. Niiden määrä riippuu siitä, miten kauan puuta on kuivattu hakkuun jälkeen. Tikkuja voi halutessaan harjata harjalla pois. Tarpeen vaatiessa puun pintaa voi myös hioa, mutta sekään ei ole välttämätöntä.
Luonnonmateriaalina lehtikuusi elää kuten puun kuuluukin. Eläminen näkyy niin puun pinnan muokkautumisena kuin sen värisävyn muutoksena ajan saatossa. Mutta kuten Mansikkamäetkin totesivat – niille ihmisille, jotka haluavat rakentaa lehtikuusesta, ei sen ominaisuudet ole ongelma. Materiaalin vahvuudet vievät kirkkaasti voiton muulta.
Mitä tämän tarinan lehtikuusilaituriin tulee niin olipahan ilo, että Savorak Laiturit sai kunnian täydentää Mari ja Ville Mansikkamäen perheen mökkiunelmaa. Kiitos!
Seuraavassa vielä Laukaan laituri 360°asteisesti itse paikan isännän esittelemänä. Mansikkamäkien lehtikuusilaituri oli omassa sarjassaan ensimmäisten joukossa, joka Savorakin tehtaalta lähti. Tänä vuonna määrä olikin jo suurempi. Selkeästi siis suunnannäyttäjien joukkiota ovat Mari ja Ville entisestään kestävämpään laiturirakentamiseen. Hyvä niin!
Lisätietoja Putkiponttonilaiturit